Cancerul pulmonar reprezinta cresterea unor celule anormale in tesutul plamanilor. Aceasta crestere poate duce la metastaza, care este un focar de celule canceroase provenind de la un cancer initial, zis primitiv si dezvoltat pe alt organ. Marea majoritate a cancerelor pulmonare primare sunt carcinoame de plamani, derivate din celulele epiteliale. Cancerul pulmonar reprezinta cea mai frecventa cauza de deces prin cancer la barbati si femei. Este responsabil pentru 1.3 milioane de decese anual in intreaga lume. Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar sunt: dificultati in respiratie, tuse(inclusiv tuse cu sange) si pierderea in greutate.

Principalele tipuri de cancer pulmonar


1. Cancer pulmonar cu celule mici(CPCM), intalnit in aproximativ 20% din cazuri. Aceste tipuri de celule se inmultesc si cresc foarte repede. CPCM este cauzat in majoritatea cazurilor de fumat.

2. Cancer pulmonar cu celule non-mici(CPCNM) - este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Acesta este de trei tipuri:
  • Carcinomul cu celule scuamoase(reprezinta 30-35% din cazuri) este cel mai comun tip de cancer de plamani si este cauzat adesea de fumat. Apare ca o excrescenta neregulata cu celule cu o structura solida
  • Adenocarcinomul(reprezinta 25–35% din cazuri) - produce mase de mucus in caile respiratorii mai mici
  • Carcinomul cu celule mari nediferentiate(reprezinta 10% din cazuri) - asa cum ii spune si numele, in acest tip de cancer tumora se dezvolta ca o masa voluminoasa care poate sa apara in orice parte a plamanului
Cancerul pulmonar cu celule non-mici(CPCNM) este uneori tratat prin interventie chirurgicala iar cancerul pulmonar cu celule mici(CPCM) raspunde mai bine la chimioterapie si radiatii.

Cea mai comuna cauza a cancerului pulmonar este expunerea pe termen lung la fumul de tutun - fumatul de tigarete. Aparitia cancerului pulmonar la nefumatori este atribuita unei combinatii de factori genetici, gazului radon, azbest, poluarii aerului, inclusiv fumatul pasiv.[Cauzele aparitiei cancerului pulmonar]

Cancerului pulmonar poate fi vazut pe radiografie toracica sau tomografie computerizata. Diagnosticul este confirmat cu o biopsie. Aceasta este efectuata de obicei prin bronhoscopie sau biopsie ghidata de tomografia computerizata. Tratamentul si prognosticul depinde de tipul histologic de cancer, de stadiu(gradul de raspandire) si de starea generala a pacientului. Tratamentele posibile includ chirurgia, chimioterapia si radioterapia. In functie de etapa si de tratament, rata de supravietuire pentru cinci ani este de 14%.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lasa un comentariu la acest articol!